Over Groningen1

RTV G1 is een samenwerkingsverband van de lokale omroepen RTV GO! (Oldambt), RTV Westerwolde (Pekela en Westerwolde) . RTV G1 is gelijktijdig te beluisteren via de bekende frequenties van de eigen lokale omroep.

De rijksoverheid heeft bepaald dat lokale omroepen alleen nog recht op een zendvergunning hebben, als grootschalig in streekomroepen wordt samengewerkt. Die samenwerkingsverbanden moeten voor 2018 vorm hebben gekregen. Overkoepelende brancheorganisatie OLON van de lokale omroepen en uitvoeringsorganisatie NLPO hebben daarop een model ontwikkeld. Het model, waarin meerdere lokale omroepen zullen gaan samenwerken, wordt Regionaal Media Centrum (RMC) genoemd. Met de start van RTV G1 wordt nu vorm gegeven aan de intentieverklaring die een aantal Groningse lokale omroepen tekenden. De ontwikkeling van RTV G1 wordt ondersteund door de gemeenten waarin wordt uitgezonden.

Samenwerken op bestuurlijk terrein treffen de deelnemende lokale omroepen elkaar al jarenlang. Er wordt ervaring uitgewisseld en er worden, vanuit die alliantie, gezamenlijk trainingen voor de medewerkers (vrijwilligers) georganiseerd. Omdat reportages over bepaalde evenementen vaak ook aantrekkelijk zijn voor luisteraars van de collega-omroepen, werd (en wordt) ook gewerkt aan het uitwisselen van radioprogramma’s en/of het gezamenlijk produceren van programma-specials. .

Dicht bij huis Met de nieuwe gezamenlijke ochtendprogrammering worden de krachten kostenbesparend gebundeld. De intenties, die er al waren, krijgen nu verder professioneel gestalte. In dit programma wordt aandacht geschonken aan o.a. ‘actualiteiten dicht bij huis’, de culturele agenda en sportverslaggeving. Maar ook is er aandacht voor ‘streekgebonden producten’ en regionale economie in bredere zin. Afgewisseld met muziek ontstaat er op deze wijze, voor alle luisteraars in het grootste deel van de provincie Groningen, een nieuw en interessant streekprogramma. Door vergroting van het gezamenlijke omroepgebied, met behoud van de eigen identiteit en met een groot luisterpubliek, is er vijf dagen lang veel aandacht voor streekgebonden actualiteit, sport, politiek en culturele agenda’s. Daardoor ontstaat ook voor adverteerders een nieuw en interessant domein; vooral bij speciale uitzendingen.